Temat postu: Re: Jak "wypromować" swoją twórczość?
Wysłany: 2010-02-20, 01:30
Jeśli uważasz, że sam dla siebie na chwile obecna wiecej nie wycisniesz i że już jest TEN czas, pchaj ładne demko do labela co wydaje klimat, który tworzysz. Jak robisz trance to idz tam gdzie wydaje Armin, Rank1 itd. Nie wiem gdzie oni wydaja. Armada? i lec o półkę niżej na zasadzie:
1. erste klase: Armin, Tiesto, Rank1, ktośtam 2. Półka wyższa: dj słomka, dj szyba, itd... 3. Średnia; ktoś tam X, Y 4. dno totalne: Boys, Critz:P:P:P
dostanisz odpowiedzi- wybierasz co przyniesie Ci promo. Nie dostaniesz, poćwicz. Nie jest to jakaś recepta na sukces, czy ścisły schemat. Mówie jak ja bym zrobił. A właściwie zrobiłem...
Wysłany: 2010-02-20, 10:46
Rejestracja: 2010-02-19, 16:41 Posty: 23 Postawił: 24 piw(a) Otrzymał: 1 piw(a)
Soft: Ableton, wiele różnych wtyczek
Gatunki muzyczne: trance, progressive
Ulubiony producent: Gareth Emery i Adam Nickey
Witam, jeśli chodzi o promowanie swojej muzyki a także wysyłanie jej do label'a to polecam artukuł w najnowszym lutowym wydaniu DJMaga, świetny artukuł, nawet troszkę mnie zszokował bo koleś pisze z własnego doświadczenia..polecam bardzo!! pozdrawiam
---
a jeśli chodzi o pytanie do jakiego labela wysłać? koleś z DJ Maga daje prosty sposób.....wchodzisz na beatport.com szukasz muzyki która jest najbliższa twojemu stylowi i wysyłasz własnie do tych wytwórni...
Wysłany: 2010-02-21, 21:02
Niestety skanera brak....ale każdy Empik 8,90 a tutaj http://www.djmag.pl/zamow.asp za 4,99 w wersji pdf a to chyba nie wiele tym bardziej ze to świetna gazetka!!
Wysłany: 2010-02-22, 22:45
Rejestracja: 2008-09-13, 11:06 Posty: 926 Miejscowość: HS Land Postawił: 450 piw(a) Otrzymał: 660 piw(a)
Soft: FL Studio 9.0.3
Gatunki muzyczne: Hardstyle & Symfonia
Ulubiony producent: Max Enforcer, Fusion Team and Italio HS
Skyline sorry ale nie zgodze się z tobą, chyba ze mówimy o byle jakim wypromowaniu ;p (mówiac o beatport)
ANDIS08 jesli zmajstrowales jakis utwór ok. Nie wiem jaki tworzysz styl czy style ale napewno jest jakis jeden w ktorym najlepiej się czujesz i rozumiesz . Odnosząc się do tego wiesz napewno jakie gwiazdy w jakich labelach siedzą. Wiec wysylasz i czekaasz jak mówi plaz ;p, jesli się chcesz wypromowac nie radziłbym w stylu "beatport" , chyba ze masz talent jak gartner ( z tego co wiem wypromowal sie tylko na beatport choc nie jestem pewien nie kojażę ludzi z electro i eh itd) . Ja osobiscie wysłałbym do jakiegos sredniego labelu, a z czasem przeniósl się do lepszego.
ANDIS08 napisał(a):
A jak sprawa wygląda później? tzn jak kawałek się już przyjmie. Dopiero zaczynam przygodę z tą muzyką na poważnie - stąd te pytania.
O to się nie martw. Zadbaj o to by się gdzies przyjęło ;p Chce zaznaczyc ze na forum byli i są producenci godni bycia w naprawde swietnych labelach, jednak nie są, więc to nie takie proste ;pp
Pozdrawiam
Edit: Skyline jesli miałbys chęci i czas napisz skrótowo co oni pisali w tym temacie... Ciekawi mnie to
_________________ "Nie wierzysz w swoje możliwości ? To uwierz bo każdy jest wyjątkowym człowiekiem" "This is what I love, and can't stop lovin"
"jesli się chcesz wypromowac nie radziłbym w stylu "beatport""
Na chwile obecna jezeli tworzysz muzyke electro/house/trance nie ma innej opcji jak BP. Co innego jezeli chcesz wydawac Hands Up/Hardstyle, to wydania tylko CD, bo tego w shopach internetowych ludzie raczej nie kupuja.
Artykul moze wam wrzuce, tylko musze kogos pogonic zeby mi go zeskanowal.
Co do szukania labeli. Tylko i wylacznie beatport. Dlaczego? Sa tam tylko labele ktore maja jakas sprzedaz (jakis czas temu rozwiazali umowy z labelami ktore je nie mialy). Wybieraj tylko najlepsze labele, w ktorych sa ludzie ktorzy cos osiagneli. Zapewni ci to, ze nie wydasz w byle gownie, ktore i tak ci nic nie da. Uwierz mi, ze nie oplaca sie szarpac z byle jakim labelem, zeby po roku wydawania dostac 50 zl Lepiej przez 2 lata bezskutecznie wysylac nowe demka do naprawde dobrych wydawnictw, i wyskoczyc na mega gwiazde jak mau5 czy Gartner.
Wysłany: 2010-02-24, 17:12
"Skyline jesli miałbys chęci i czas napisz skrótowo co oni pisali w tym temacie..." nie mam skanera ale przytoczę tabelkę z DJ Maga czyli Top 5 - co robić? 1. Wysyłać demka do wytwórni najbardziej zblizonych stylem do naszego materiału 2. Dokładnie czytac umowy, najlepiej skonsultowac z prawnikiem 3. Promowac swoje tracki w necie (ale w stosunkowo niskiej jakosci) 4. Rozdawac dema dla szanowanych djów...pojawienie sie w playlistach. chartach..bezcenne:) 5. Rozszerzac aktywność...konkursy na remixy, produkcje itp. Top 5 - czego nie robić? 1. Nie wysyłac miliardów emaili w stylu sluchaliscie? fajne? bedzie kontrakt? tzn. upierdliwosc do kieszeni 2. Nie podpisywac pochopnie niczego 3. Nie kopiowac w 100 % produkcji 4. Nie rozdawac za darmo (download) 5. Nie wysyłac produkcji zle brzmiących, niedokonczonych, opartych na kradzionych samplach (tu mnie zaskoczyli ze są przypadki ze są w stanie stwierdzic sluchajac kawalek ze sampel pochodzi z takiego i siakiego soundbanku....
Co nie zmieia faktu ze warto przeczytac caly 4 stronnicowy artykul...koles pisze bardzo madrze i z wlasnego doswiadczenia.
Dla każdego sława znaczy coś innego - niektórych cieszy to że ktoś napisze że fajne podoba mu się, na jakimś forum = nie zależy mu na pieniądzach.
dla innego to bycie wśród "gwiazd",
prawda jest taka że bez odrobiny szczęścia oraz dozy talentu nie osiągniesz tego drugiego - często długa praca wykreuje 1 lub kilka utworów które będą "tym czymś",
tak sądzę że na Twoim stadium rozwoju jeszcze ciężko powiedzieć o jakieś ukierunkowanej promocji, to trwa jakiś czas. nie mniej jednak, podstawą jest założenie sobie stron promocyjnych (facebook, myspace, last.fm itp). Miejsca gdzie ludzie mogą coś dowiedzieć się o Tobie,
Zanim podpiszesz jakikolwiek kontrakt czeka Cię długa podróż, i wcale nie musisz pchać się do największych czasem to nie ma sensu, bo i tak nic z tego nie wyjdzie, czasem warto poszukać takich które się rozwijają a mają potencjał: blue soho, affective te dwa labele są młode ale jedna zasadnicza rzecz je wyróżnia - mają pieniądze na profesjonalnych remixerów - bardzo jest to pomocne ponieważ nawet gdy utwór nie jest świetny zawsze remix może go pociągnąć - ja zawsze patrze na styl/sposób/metody promocji w labelu gdy podpisuje kontrakt...
co do samego kontraktu 99% wygląda tak samo różnią się tylko prawniczym bełkotem i/lub czasem opiewania.
_________________ with trance to the sky... G-Sky ---- http://www.myspace.com/gskymusic http://www.capitemusic.com ----
No z tymi samplami to bym się nie spodziewał... Rozumiem gdy ktoś wycina poszczególne przejścia itp z czyjegoś utworu ale żeby pojedyńcze sample? Wątpie żeby ktoś się doczepił i potem był w stanie udowodnić czy kupiłem czy ściągnąłem je z jakiegoś nielegalnego źródła
A jak wygląda sprawa z podpisywaniem umów w przypadku gdy ktoś nie jest pełnoletni?
"chociaż jednak nawet tutaj funduszy muszisz troche mieć Takie realia , nie masz kasy ... nie ma cie " <--- jak mam to rozumieć (tak w przybliżeniu)?
Zarejestrowani użytkownicy: Draillaordign, Google [Bot], Majestic-12 [Bot]
Nie możesz zakładać nowych tematów na tym forum Nie możesz odpowiadać w tematach na tym forum Nie możesz edytować swoich postów na tym forum Nie możesz usuwać swoich postów na tym forum Nie możesz dodawać załączników na tym forum