Forum muzyczne Clubworld.pl - witamy!
Obecny czas: 2012-02-09, 02:16
Zobacz aktywne tematy | Zobacz posty bez odpowiedzi

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  Strona 1 z 1
 [ 6 posty(ów) ] 
Author Wiadomość
 Temat postu: Dystrybucja muzyki przez sieć
PostWysłany: 2010-07-04, 21:39 

Postawił: 0 piw(a)
Otrzymał: 0 piw(a)
Wspominalem o tym w innym temacie. News nt. systemu umozliwiajacego samodzielna dystrybucje muzyki w sieci: http://www.fabrykazespolow.pl/dla-muzyk ... yk-w-sieci

Na pewno na forum jest spora spolecznosc muzykow, producentow. Czy bedzie w Polsce wykorzystywany taki patent? Wydaje mi sie rozsadny, ale wole zapytac ludzi z branzy :)

Profil E-mail Postaw piwo 

Temat postu: Re: Dystrybucja muzyki przez sieć
PostWysłany: 2010-07-04, 23:17 
Music Producer
Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska
Postawił: 1084 piw(a)
Otrzymał: 1245 piw(a)
Jak dla mnie bomba :D Nie trzeba sie pi******* z labelami itp, czekac az laskawie odpisza :P Lecz zeby swą muzyke sprzedac to najpierw trzeba zdobyc renome, byc na paru stronach i walsnei labele to umozliwiaja xD Czyli wydaje mi sie , ze ten system wspobaci bardziej slawnych niz tych co zaczynaja :P

Image

PostWysłany: 2010-07-04, 23:51 
Klubowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wrocław
Postawił: 195 piw(a)
Otrzymał: 429 piw(a)
Gatunki muzyczne: Progressive Trance
Ulubiony producent: Above and Beyond
lipny pomysł..
Dobry label to jest marka, promocja, dystrybucja, support dj-ów.. nie można ot po prostu sprzedawać swojej muzyki, chyba, że zaspamujemy linkiem znajomych (lub co gorsza nieznajomych - spam na myspace, etc. - od razu takie profile trafiają na moją czarną listę) i nie liczyłbym na zbyt ciekawy efekt takiej działalności..

poza tym nawet sie nei będę rozwodził odnośnie kwestii prawnych.. każdy dochód musi się wiązać z działalnościa gospodarczą, odprowadzaniem podatków, opłacaniem składek ubezpieczeniowych, etc. nie znam się dokładnie, ale coś czuję, że jakby na to poszedł ktoś bez dokładniejszego rozeznania, to mogłoby mu przysporzyć więcej szkód niż korzyści..

...a tak w ogóle kto miałby korzystać z takiego rozwiązania? chyba tylko osoby którym nie udało się swojej "muzyki" wydać. W tym miejscu przysłowiowe koło się zamyka. Bo skoro żaden label nie chciał wydać, to tym bardziej nikt nie będzie chciał kupić.

//przenosze do dzialu ogolnie o muzyce

Profil Postaw piwo 

Użytkownicy, którzy podziękowali za ten post:
Bootyshine
PostWysłany: 2010-07-05, 09:01 
Ja kilka razy gry robiłem remixy dla labelów (mniejszych , mniej znanych) to nawet nie podpisywałem umowy :D

PostWysłany: 2010-09-26, 11:12 

Xraxtretix napisał(a):
lipny pomysł..
Dobry label to jest marka, promocja, dystrybucja, support dj-ów.. nie można ot po prostu sprzedawać swojej muzyki, chyba, że zaspamujemy linkiem znajomych (lub co gorsza nieznajomych - spam na myspace, etc. - od razu takie profile trafiają na moją czarną listę) i nie liczyłbym na zbyt ciekawy efekt takiej działalności..

poza tym nawet sie nei będę rozwodził odnośnie kwestii prawnych.. każdy dochód musi się wiązać z działalnościa gospodarczą, odprowadzaniem podatków, opłacaniem składek ubezpieczeniowych, etc. nie znam się dokładnie, ale coś czuję, że jakby na to poszedł ktoś bez dokładniejszego rozeznania, to mogłoby mu przysporzyć więcej szkód niż korzyści..

...a tak w ogóle kto miałby korzystać z takiego rozwiązania? chyba tylko osoby którym nie udało się swojej "muzyki" wydać. W tym miejscu przysłowiowe koło się zamyka. Bo skoro żaden label nie chciał wydać, to tym bardziej nikt nie będzie chciał kupić.

Xraxtretix: nie wiem, ja nie znam takich labeli :)

Zależy jak się promujesz. Jeżeli bez labelu i wsparcia z zewnątrz nie potrafisz zgromadzić sobie nawet skromnej rzeszy fanów to szczerze mówiąc nie widzę sensu dla wydawcy, żeby wziął Cię pod swoje skrzydła. Nie oszukujmy się - rynek muzyczny w Polsce jest jaki jest, a w dobie Internetu to podstawa, żebyś się samemu promował moim zdaniem.

I jeżeli ktoś potrafi tak w swoje ręce sprawy wziąć, to nie widzę przeszkód, żeby wyniósł korzyści z tego sposobu dystrybucji. Sam natknąłem się ostatnio na rockowy album grupy z podkarpacia, dostępny przez txt402. Zapłaciłem 3 dolary za kompletną paczkę dobrej jakości mp3. I jednocześnie wiedząc, że to bezpośrednio od artysty. Dla mnie git.

PostWysłany: 2011-09-29, 11:08 

To naprawdę bardzo fajna sprawa się promowac w sieci . Tutaj zasięg jest znacznie większy niż normalnie.

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  Strona 1 z 1
 [ 6 posty(ów) ] 

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Zarejestrowani użytkownicy: Draillaordign, Google [Bot], Majestic-12 [Bot]