Forum muzyczne Clubworld.pl - witamy!
Obecny czas: 2012-02-09, 01:59
Zobacz aktywne tematy | Zobacz posty bez odpowiedzi

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Napisz nowy temat Odpowiedz  Strona 1 z 1
 [ 7 posty(ów) ] 
Author Wiadomość
 Temat postu: 3ARTES - "człowiek orkiestra"
PostWysłany: 2010-04-30, 16:10 
Klubowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Złotów
Postawił: 248 piw(a)
Otrzymał: 190 piw(a)
Soft: Fruity Loops 8
Gatunki muzyczne: house, dance, electro-house
Ulubiony producent: dużo :P
3ARTES (http://www.myspace.com/baaartes) - może trochę mniej znany publice producent muzyczny z Krakowa, ale jakże ceniony i znający się na dźwięku "człowiek orkiestra". Dlaczego "orkiestra"? Bartka możnaby z pewnością określić inżynierem dźwięku, od wielu lat w branży, z wielkim doświadczeniem i ogromną wiedzą nt. dźwięku, a do tego bardzo dobry producent... ( i świetny kolega :) )

1. Zacznijmy od typowych, clubworldowych pytań :] Skąd wzięła się nazwa 3ARTES i jak to się czyta, bo pewnie każdy interpretuje to na własny sposób :) ?

Odp. Heh, 3ARTES to po prostu Bartes, niektórzy próbują to czytać 3 Artes, Free artes itd. :) ale poprawnie jest Bartes. Pseudo powstało kilkanaście lat temu.a parę lat temu zrobiłem mały lifting :)i stąd z Bartes zrobił się 3ARTES.

2. Jak zaczęła się Twoja przygoda z muzyką? Jest z tym związane jakieś szczególne wydarzenie w Twoim życiu czy po prostu "od zawsze wiedziałeś, że to chcesz robić" ?

Odp. Wszystko zaczęło się jeszcze od Atari 65XE, tam był taki program Music Composer, ale tak naprawdę cała zabawa z muzyką to głównie AMIGA 500 - na niej zrobiłem w sumie około 100 kawałków, aktywnie jak muzyk (Bartesek) :) uczestniczyłem w demo-scenie :) A muzyka to faktycznie bardzo ważna część mojego życia i zawsze kręciłem się gdzieś w okolicy studiów nagrań, zawsze chciałem coś podłubać przy dźwiękach - i tak w 1997 roku trafiłem do stacji radiowej gdzie zrobili mnie reżyserem dźwięku :)
... i tak przez 13 lat bez zmian :) no zmieniają się tylko firmy dla których pracuje :)

3. Ile w sumie wydałeś utworów i pod jakimi szyldami? Masz może jakiś swoj ulubiony utwór którego darzysz sentymentem lub może z którymś utworów związana jest jakaś zabawna historia?

Odp. Nie mam póki co 2 wcielenia muzycznego. Utworów zrobiłem myślę blisko 30-40 , połowa z nich to remixy... Niezbyt często słucham własnych kawałków, a jeśli już słucham to raczej te starsze, bo najnowsze znam na pamięć - w końcu po 750 przesłuchaniu (w trakcie robienia) mógłbym napisać na temat danego kawałka doktorat ;) (śmiech)

4. Jak wygląda zwykły dzień 3ARTES'a? Ile czasu dziennie poświęcasz na produkcję?

Odp. Normalnie... kawa..., dużo kawy :) (smiech) Jeśli tylko mam czas to siadam do kończenia kawałków u mnie proces produkcji jest dość długi, około 2 tygodnie do miesiąca na 1 numer. Muzyce poświęcam tyle czasu ile mogę, ale poza muzyką mam normalne życie więc staram się zachować zdrowy umiar we wszystkim co robię.

5. Twój remix "Undone" dla Claire T był hitem RMF Maxxx, dzięki któremu zyskałeś na pewno grono fanów i fanek, a niedawno już trafiłem na kolejną wiadomość (http://www.ftb.pl/news/74737_0_1/2-pola ... cela-w.htm) że Twój utwór w kooperacji z Chrisem de Seed'em trafia na CD którego twórcą jest sam Marcell Woods, a Twoje "nazwisko" trafi na listę obok takich producentów jak: Marco V, Svenson & Gielen , Jochen Miller, Koen Groeneveld, Nic Chagall, Jonas Stenberg, Dada Life i wielu innych. Czy wg Ciebie sukces można osiągnąć tylko ciężką pracą czy znajomością ludzi z tego biznesu?

Odp. Ciężka praca to podstawa - nikt za Ciebie przecież tych utworów nie zrobi. Odrobina talentu też się przyda. Co do znajomości, oczywiście że się przydają - ale jeśli nie ma dobrej muzyki to przecież na siłę nikt tego promować nie będzie. Każdy z tych czynników jest ważny, ale sądzę że najważniejsza jest dobra muzyka, bez niej i najlepsze znajomości niewiele dadzą.

6. Kto jest Twoim muzycznym guru? Co cenisz w produkcjach innych producentów?

Odp. Nie mam kogoś takiego, ja doceniam wielu producentów, naprawdę wielu i ciężko byłoby kogoś konkretnego tutaj wymienić. Lubię być zaskakiwany w muzyce i liczy się dla mnie dobra melodia, może to byc nawet jakiś krótki riff, ale musi być chwytliwy. Lubię też jak utwór dobrze brzmi, jak jest dobrze zmixowany, zmasterowany - oddycha, ma odpowiedni poziom dynamiki. W Polsce jest coraz więcej dobrze brzmiących produkcji - to bardzo cieszy.

7. Jakie rady mógłbyś przekazać młodym producentom? I co najwazniejsze, na co najbardziej zwrócić uwagę w produkcji?

Odp. Warto mieć własne brzmienie, nie opierać się na standardach, eksperymentować, nie bać się łamania zasad... i wierzyć w siebie! :)

8. Standard działu wywiadów : Dokończ zdanie:
- Nigdy w życiu...... nie jechałem 200km/h ;)
......
no moze raz ... :)

- Chciałbym kiedyś......
mieć wielkie studio z wysokobudżetowym sprzętem :)

- Moja największa wpadka to.....

hmm....

Nigdy nie miałeś wpadki? A może w pracy? W radiu często są chochliki ;)

... to mialem :) Kiedys do radia (na wywiad) przyjechał nasz premier, Donald Tusk.
I odpowiednio wcześniej robiliśmy testy czy wszystko gra i oczywiście grało jak testowalem :)
Kiedy Pan Premier przyszedł na wywiad nagrywać, okazało się ,że ktoś w studio odpalił procesor z mocno zalożoną bramką szumów, która działała w taki sposób,że jeśli nie mówiło się prosto w mikrofon to wycinała wszystko jak leciało - więc kiedy Pan Tusk mówił do mikrofonu, było go słychać, a kiedy sie obracał w stronę prowadzącego to było słychać tylko koncówki wypowiadanych słów np : "ie an dzo rze an dział ym" :)
... było zabawnie :D Na szczęście byłem w pobliżu i szybko udało się to uratować :oczami:

9. Jakie plany na najbliższe dni? Co w przygotowaniu ?

Odp. Remixy, własne produkcje, obecnie kończę trzeci remix dla Claire T oraz czekam na vocal od Claire do mojego nowego kawałka , potem Singiel "Flower" wraz z remixami Miqro i Reminiscence, remix dla Chris De Seeda i kilka własnych produkcji na horyzoncie, ogólnie jestem zawalony produkcjami do końca wakacji :) jest co robić :)

10. Czy chciałbyś za naszym pośrednictwrm kogos pozdrowić, komuś podziękować?

Odp. Oczywiście, pozdrawiam wszystkich uzytkowników Waszego forum i moich przyjaciół :)

11. Życzę samych sukcesów i kolejnych dobrych produkcji i dziękuję za rozmowę :)

Odp. Dziękuję bardzo za życzenia i rozmowę :)

Poniżej kilka produkcji 3ARTES'a :

http://www.youtube.com/watch?v=Rt7xtfFFLlA

http://www.youtube.com/watch?v=k1-LBEGwcss&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=uBXENbQzz8g

http://www.youtube.com/watch?v=9AILxTFbjZA&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=AuEQyevCcVM&feature=related

Ostatnio edytowany przez Boyan 2010-05-01, 08:49, edytowano w sumie 3 razy

Profil Postaw piwo 

Użytkownicy, którzy podziękowali za ten post:
Bootyshine, Mark-S, M!kE LoW, slawomirus
 Temat postu: Re: 3ARTES - "człowiek orkiestra"
PostWysłany: 2010-05-02, 22:55 
Rezydent
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kłodawa
Postawił: 322 piw(a)
Otrzymał: 259 piw(a)
Soft: FL8, Ableton 8,
Gatunki muzyczne: Funky, Soulful, Disco, Progressive House
Ulubiony producent: Hed Kandi,Grant Nelson, Junior Jack, Raul Rincon, Glenn Morrison, Deadmau5, Adam K & Soha
Przydałby sie na CW człowiek z takim doświadczeniem jak pan powyżej :P Powiedz, że może liczyć na range Sound Engineera xD pzdr.

Jakieś pytania ?? Piszcie !! zawsze będe starał się odpisać ;)

Profil E-mail Postaw piwo 

PostWysłany: 2010-05-02, 23:34 
Music Producer
Awatar użytkownika

Miejscowość: Małopolska
Postawił: 1084 piw(a)
Otrzymał: 1245 piw(a)
Niezle ma nuty :super: Pzdr!

Image

PostWysłany: 2010-05-04, 09:41 
Klubowicz
Awatar użytkownika

Mogę zapytać ... ale nie wiem czy znajdzie czas na udzielanie się na forum..

Profil Postaw piwo 

Użytkownicy, którzy podziękowali za ten post:
slawomirus
PostWysłany: 2010-05-04, 17:39 
Rezydent
Awatar użytkownika

Miejscowość: Kłodawa
Postawił: 322 piw(a)
Otrzymał: 259 piw(a)
Soft: FL8, Ableton 8,
Gatunki muzyczne: Funky, Soulful, Disco, Progressive House
Ulubiony producent: Hed Kandi,Grant Nelson, Junior Jack, Raul Rincon, Glenn Morrison, Deadmau5, Adam K & Soha
Wcześniej nie słuchałem jego tracków.. Ale powiem jedno: Świetne ! ;)

Jakieś pytania ?? Piszcie !! zawsze będe starał się odpisać ;)

PostWysłany: 2010-05-19, 10:06 
Klubowicz
Awatar użytkownika

Jakby tworzył na "naszym" sofcie to czemu nie , ale niestety Bartek ma tylko ProTools'a :D Więc nici z projów bo wątpię żeby ktoś z forum przy tym siedział :D

Profil Postaw piwo 

PostWysłany: 2010-05-20, 11:17 
Klubowicz
Awatar użytkownika

A .. o to mogę spytać xD